1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa utk kepingan - dihiris nipis (tak pakai pun tak apa)
100gm gula kabung atau 3 sudu besar gula merah
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa
Bahan2 kisar:-
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar/teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar/teh jintan putih
1 sudu besar/teh jintan manis
3 biji buah keras
3 kuntum bunga lawang
25 biji cili kering
5 batang serai
5 cm halia
20 biji bawang kecil
Cara-cara
Kelapa kepingan: buang kulit dan hiris kelapa nipis2
Gaul daging dengan bahan2 yg dikisar
Masukkan daing yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali.
Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kelapa kepingan, kulit kayu manis dan gula kabung dlm kuali.
Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana.
Kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa.
Perlahankan api dan kacau hingga kering.
No comments:
Post a Comment